Barnebursdag med mindre sukker


Sunnere bursdag med rene, ekte råvarer? Og med mindre sukker? Uten at det oppdages? Vi har nettopp feiret en slik bursdag. Her kommer hele menyen fra Sunniva sin 9-årsdag. Gulrotkaken er utrolig god som alltid. Og sjokolademuffinsene forsvant før jeg rakk å ta en selv!

Menyen finner du altså under. Du kan også laste ned den siste e-boken “Sunne søtsaker til fest” for flere oppskrifter og inspirasjon. Du får den her🙂

Min tommelfingerregel er at du alltid kan redusere sukkeret med 25% fra vanlige oppskrifter. Opprinnelig mengde sukker i “Gulrotkake à la R.O.O.M” er 560 gram, men jeg bruker vanligvis 400 gram. Denne gangen har jeg redusert ytterligere til 350 gram, og det merkes faktisk ikke.

Sukkeret jeg bruker er kokospalmesukker eller rårørsukker fra Urtekram. Begge deler selges ofte hos Meny. Ellers finner du det i helsekostbutikken eller hos Søstrene Grene. For å lage melis, kjører du sukkeret en runde i blenderen.

Ungene mine har allergier som eggehvite, eple og kumelk. Det er litt å ta hensyn til, så jeg har skrevet hvordan vi løser dette med favorittoppskriftene.

Sjokolademuffinsene forsvant i en fei! Jeg rakk såvidt å få fatet på bordet før jeg måtte inn og hente flere.

Sjokolademuffins uten egg
2 dl kokospalmesukker
3 dl siktet spelt
3 ss kakao
1 ts natron
2 dl vann
6 ss rapsolje (evt. smør/klarnet smør/ghee)
6 dråper stevia vanilje (eller 1/2 ts vaniljepulver)

Sjokoladekrem
150 g smør (eller rapskokos)
3 ss kakao
3,5 dl melis (av kokospalmesukker/rårørsukker)

Bland alt det tørre i en bakebolle. Bland alt det flytende i en annen bolle. Ha det flytende oppi bollen med det tørre og bland godt sammen med en visp.

Ha røren over i muffinsformer og stek på 180 C i 12-14 minutter. Sjekk med kakenål. Avkjøl muffinsene på rist.

Rør sammen mykt smør, kakao og melis. Bre kremen jevnt utover de avkjølte muffinsene med en slikkepott eller bruk sprøytepose.

Ikke alle barn vil ha krem på muffins, så det kan være smart å la noen være uten.

Gulrotkaken er alltid populær. Du kan lese mer om bakgrunnen for denne oppskriften og få flere detaljer her.

Gulrotkake à la R.O.O.M
5 egg (eventuelt 6-8 eggeplommer + 3 dl appelsinjuice)
350 g rårørsukker/kokospalmesukker
3,8 dl rapsolje
1/2 ts ekte vaniljepulver
4 ts kanel
1 ts muskat
1 ss bakepulver
1 ss natron
1 ts eplesidereddik
520 g siktet speltmel
640 g finrevet gulrot
2 1/2 revet eple (eller pære)

Pisk sammen egg, sukker og olje til massen blir lys. Sikt i mel og de øvrige tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Riv gulrøttene og eplene. Bruk gjerne foodprosessor med rivjern til denne jobben. Jeg skreller ikke eplene først. Vend inn gulrøtter og epler i deigen.

Ha deigen i en liten, bakepapirkledt langpanne. Jeg bruker en form på ca 26×38 cm, en slik med lokk og håndtak til å ta med. Stek kaken på rist midt i ovnen på ca 180 grader i ca 60 minutter. Sjekk med kakenål! Det lønner seg å følge med mot slutten. Avkjøl kaken i formen. Hvelv den ut og fjern bakepapiret før du setter kaken på et egnet fat.

Lag gjerne glasur til kaken. Ha melis i en skål og bland inn litt vann til passe konsistens. Ha gjerne oppi noen dråper med sitron. Fordel glasuren over den avkjølte kaken og pynt med kakestrø eller liknende.

Som et enklere alternativ til glasur, kan du bare sikte litt melis på toppen.

Vi serverte hjemmelaget “brus” som vi helte på store glassflasker fra IKEA. Blandingsforholdet velger du etter smak.

Ananasbrus
0,5 l ananasjuice (ikke fra konsentrat)
0,5 l farris

Eplebrus
0,5 l eplejuice (ikke fra konsentrat)
0,5 l farris

Granateplebrus
0,5 l juice med granateple og drue (ikke fra konsentrat)
0,5 l farris

Gelegodteriet lagde jeg enkelt med juice, gelatin og søtning. De er kjempepopulære! Vi droppet godteriposene og serverte godteriet i skåler på bordet.

Gelegodteri – appelsin
2 dl appelsinjuice
1 dl sitronjuice
2 ss lønnesirup (eller honning)
4 ss gelatinpulver

Gelegodteri – granateple
2 dl Juice med granateple og drue
1 dl sitronjuice
2 ss lønnesirup (eller honning)
4 ss gelatinpulver

  • Press saften av sitron. Du kan gjerne sile saften, slik at den blir klar og fin.
  • Smak til juicen med lønnesirup og eventuelt steviadråper. Søtsmaken blir litt svakere etter at de har stivnet.
  • Hell blandingen over i en kjele og varm opp på lav varme, uten at det koker.
  • Tilsett gelatinen litt etter litt og rør sammen til alt er løst opp. Dersom du tilsetter for mye gelatin av gangen, kan det være vanskelig å løse opp gelatinen.
  • Straks all gelatinen er løst opp, heller du blandingen over i former og setter det i kjøleskap eller fryser til det stivner.

Middagen ble superenkel. Det var utebursdag og vi serverte gode pølser med lompe sammen med noen skåler med små tomater. Det er alltid noen som spør etter pølsebrød, men jeg kjøper av prinsipp ikke de på butikken. Da vil jeg heller lage selv av rene råvarer, men stort sett dropper jeg det bare.

Du finner flere kaker og is i oppskriftsheftet som kan lastes ned her. Håper du ble inspirert til en sunnere bursdagsfeiring!

Klem fra Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *