Deilige sunnere fastelavensboller

Det er tid for fastelaven, og kanskje ønsker du å lage fastelavensboller? Fastelavensboller kan du enkelt lage litt sunnere uten at det går utover smaken.
Tvert imot, smaken blir bare enda bedre.

DSC_0384

Så hvorfor lar jeg alltid deigen langtidsheve med lite gjær? Jo, fordi baksten blir lettere fordøyelig for magen. Slik unngår vi mageknip, selv om vi spiser litt for mange boller!

Langtidsheving krever bare litt gjær, mens korttidsheving krever hele pakken!

Det er enkelt å gjøre om din favorittoppskrift til magevennlige boller. Du bytter ut hvetemel med speltmel. Du bruker mye mindre gjær enn i oppskriften, lar den langtidsheve i 7-8 timer, samtidig som det hele har ligget i syrlig miljø for å uskadeliggjort glutenet i det fine speltmelet. Pass på at deigen blir ganske fast. Dette gjør vi fordi deigen blir bløtere i løpet av langtidshevingen.

Boller

For sunnere boller kan du altså enkelt bytte ut hvetemel med speltmel. I tillegg kan du la noe av melet være finmalt eller sammalt. Bruk gjerne litt små havregryn. Tilsett også ca. 25% mindre sukker enn vanlig, bruk rårørsukker, fremfor raffinert hvitt sukker. Honning er også et veldig godt alternativ.

Det er også lett å gjøre om din vanlige oppskrift til allergivennlig. Om du ikke tåler melk, er det bare å bytte ut med havremelk, soyamelk, rismelk, mandelmelk, vann eller eplejuice. Havremelk er min favoritt i bakverk. Istedenfor smør kan du bruke klarnet smør eller rapsolje.

1 kg økologisk spelt (gjerne 700 g siktet og 300 g finmalt/sammalt)
150 gram ekte smør/klarnet smør (ghee)
5 dl havremelk
2 ss eplesidereddik
1/2-1 ts havsalt
2 ts kardemomme
100 g rårørsukker
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram
1 egg (kan utelates)

Slik gjør du det:

  • Smelt smør på lav temperatur i en kjele.
  • Bland melk og smør, slik at væsken avkjøles til fingervarm eller kaldere.
  • Bland gjær i væsken.
  • Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væsken.
  • Elt godt sammen med hendene eller på lav hastiget i kjøkkenmaskin.
  • La stå og langtidsheve i 7-8 timer.
  • Så er det bare å forme deigen til boller.
  • Pensle gjerne bollene med melk eller sammenpisket egg.
  • La bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek bollene i ca. 12-15 minutter på 200 grader, til de er gylne.

Deigen skal som sagt være ganske så fast, og du må muligens justere med væske og mel for å få en fast deig, siden det er stor forskjell på meltyper i kontakt med væske.

Lag kremfyllet. Del bollene og fyll dem med krem og friske eller rørte bær. Jeg liker godt å bruke Alpro soya vispbar som alternativ til ekte kremfløte. Du visper den godt i et par minutter, og den blir like luftig og fin som vanlig kremfløte. Denne smaker veldig godt, så får vi heller tåle at den ikke er et helt rent product for en gang skyld.

syltetøy

Dagens forsøk ble for min del litt misslykket. Vi var tom for gjær og jeg måtte ty til tørrgjær. Tok fra en åpnet pakke, men det er nok lenge siden jeg har brukt tørrgjær, for det var lite futt! Deigen hevet dårlig og bollene ble knøttsmå, men heldigvis veldig gode likevel. Derfor velger jeg å bruke bilder fra sist gang jeg bakte boller.

boller

Vet du hva som er bedre enn å spise en bolle? Jo, å spise enda en – og magen har det likevel helt ok!

Liker du fastelavensboller? Har du planer om å bake? Hører gjerne fra deg i kommentarfeltet!

Klem fra Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *