Det beste surdeigsbrødet mittDet er noe av det beste jeg vet, lukten av nystekt brød som brer seg fra kjøkkenet til alle husets etasjer

associated with significantly less efficacy than directAltering Modifiable Risk Factors or Causes How long does sildenafil last?.

. Favoritten min er det brødet vi baker i støpejernsgryte – en hvit emaljert Le Creuset med stålknott. Herlighet! Brødet blir jo helt perfekt – utenpå og inni. Så fantastisk rustikt, skorpen er sprø, nydelig aroma, luftig og saftig. Det er økologisk eltefritt speltbrød bakt med surdeig!

Jeg har skrevet om dette noen ganger før, både i eltefritt surdeigsbrød og rustikt eltefritt brød med chiafrø. Så hvorfor skal jeg skrive om dette enda en gang? Fordi så mange spør meg om det! Jeg har til og med begynt å dele ut surdeig til folk som vil bake. Det gleder meg langt inn i hjerteroten.

Hvorfor er så mange interessert i eltefritt brød? Vel, som sagt, det smaker så fantastisk godt! Metoden tar brødbakingen til nye høyder, samtidig som det er superenkelt. Eltefritt brød betyr ingen elting eller deigrester på kjøkkenbenken. Oppvasken blir kun en sleiv og et målebeger! Den kjeramiske bakebollen vasker vi sjelden, bare skraper ut med en slikkepott. Tid tar det heller ikke, for du sitter jo ikke å ser på at deigen hever. Den hever mens du sover, mens du er på jobb eller er på fjelltur!

Tidligere slet jeg med brødbakingen, men nå…jeg slenger bare sammen noe mel, frø, kjerner litt sånn på slump. Heller vann oppi og rører lett med en sleiv. Og så, lar jeg det bare stå og jobbe alene leeenge.

Thierry har faktisk har tatt over det meste av brødbakingen her i huset. Det startet med at han tok over stekingen mens jeg tok en løpetur opp på fjellet med Maria…så reiste jeg Danmark og han fikk link til oppskriften på bloggen. Og, resultatet ble strålende. Så han fortsatte bare.

Rutinen i ukedagen er stort sett at vi setter brøddeigen på kvelden og steker det kvelden etter. Om vinteren når det er kjøligere inne står deigen vanligvis på kjøkkenbenken, men om sommeren må den stå i kjøleskapet, hvis ikke går prosessen for fort og da blir deigen veldig sur og overhevet. Så hvis du har over 20 grader på kjøkkenet, ville jeg altså satt deigen på et kjøligere rom eller i kjøleskapet.

Tidligere pleide vi faktisk å etterheve deigen en times tid. Nå dropper vi det stort sett, og vi merker ikke forskjell.

Oppskriften varierer du selv. Men jeg skal gi deg en grunnoppskrift vi bruker mye: 700 gram mel, noen never frø og kjerner, 6 dl vann, 2 ts havsalt, 2 ss eplesidereddik, gjær på størrelse med et bringebær og 2 ss surdeig. Min gryte er 4,2 liter og vi øker gjerne til 800 gram mel og et par ekstra dl vann for å få et større brød.

Pass på at deigen blir våt og klissete.

Ikke la deg stoppe om du ikke har surdeig. Spør en venn om å få en slant, eller rop det ut på Facebook
. Du kan også gjøre som jeg gjorde, smør deg med tålmodighet og lag din egen surdeig som beskrevet i slik lager du surdeigsstarter.

Eltefritt speltbrød med rug (1 brød)
6 dl vann
300 gram finmalt/sammalt spelt
300 gram siktet spelt
100 gram rug
en neve havregryn
en neve solsikkekjerner
en neve gram gresskarkjerner
2 ts havsalt
2 ss eplesidereddik
Gjær på størrelse med et bringebær
2 ss surdeig

Økologisk speltmel og rug kjøper vi stort sett hos Godt Brød. Som Bakekompis får vi den beste prisen og det blir billigere enn hos helsekosten.

Metoden er slik:
1. Rør gjær ut i vannet.
2. Bland sammen mel og kjerner i bakebollen.
3. Tilsett eddik, surdeig og vannet med gjær og rør sammen med en sleiv. Det skal bli en våt og klissete deig, så tilsett litt mer vann ved behov.
4. La deigen heve under klede i minst 7 timer, og gjerne opptil 24 timer.
5. Sett kjelen inn i kald ovn og skru temperaturen opp til 250 grader.
6. Når temperaturen har nådd 250 grader, la gjerne kjelen stå 5-10 minutter til for å være sikker på at den er skikkelig varm. Ta ut kjelen, strø kjerner i bunnen av kjelen, hell deigen over i kjelen. Gryten skal ikke smøres! Strø gjerne noen kjerner eller frø på toppen også – det ser fint ut.
7. Sett kjelen tilbake i ovnen med lokk på og stek i 40 minutter.
8. Ta av lokket, skru ned temperaturen til 160 grader og stek videre i 15 minutter med døren på gløtt. Det skal få en gyllen fin skorpe!
9. Hell brødet ut av kjelen og la det avkjøle på rist. Brødet skal skli lett ut og være gyllen på undersiden. Vent med å skjære i brødet til det er neste helt avkjølt, hvis ikke blir det rått.
10. For å beholde den sprø skorpen, bør du pakke inn brødet i et kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Steketiden varierer med hvor grovt brødet er og hvor mye rug man bruker. Et lyst brød kan du fint steke i 30 + 15 minutter, mens et grovere brød som dette vil trenge 40 + 15 minutter.

Vær oppmerksom på at fenolknotter (sorte knotter) må erstattes med stålknott, slik at du også kan benytte lokket i stekovnen på inntil 250 grader.

Nå skal jeg lage ferdig minikurset som skal gå online om litt. Det har fått navnet “Sunne søtsaker på 1-2-3”. Nesten litt for spennende!!! Har nemlig laget noen videoer til deg, som jeg håper du vil like. Skal fortelle mer om det senere, så følg med på bloggen. Det blir søtt og godt, ren nytelse i hver bit!

Christine

Leave a Reply