Eltefrie og luftige lussekatter


Lyst på luftige og kjempegode lussekatter uten å måtte elte? Med eltefrie boller er det tiden som gjør jobben og lager god aroma.

Jeg har skrevet om disse gode speltbollene tidligere her.

Du elter deigen lett for hånd, før den settes til heving i 7-8 timer. Langtidsheving og økologisk speltmel er og blir min favoritt. Jeg tilsetter et par spiseskjeer med eddik, slik at melet får ligge i et syrlig miljø. Etter langtidsheving i 8 timer i syrlig miljø er glutenet i det fine speltmelet uskadeliggjort. Dermed blir melet mindre irriterende for tarmen. Dette gjør faktisk at mange av de som er litt følsomme for gluten kan tåle slik bakst.

Om du ikke har prøvd det enda, så anbefaler jeg deg virkelig å teste ut økologisk speltmel. Det har mer smak og er bedre for magen enn hvetemel.

Lussekatter

1 kg økologisk siktet spelt
150 gram ekte smør/klarnet smør (ghee)
5 dl havremelk/vann (jeg bruker halvparten av hver)
2 ss eplesidereddik
1/2 ts havsalt
2 ts kardemomme
100 g rårørsukker
2 ts gurkemeie
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram

Slik gjør du det:

  1. Smelt smør på lav temperatur i en kjele.
  2. Bland melk og smør, slik at væsken avkjøles til fingervarm eller kaldere.
  3. Bland gjær i væsken.
  4. Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væsken.
  5. Elt godt sammen med hendene.
  6. La stå og langtidsheve i 7-8 timer.
  7. Så er det bare å forme deigen til lussekatter, se beskrivelse under.
  8. Pensle gjerne bollene med melk eller sammenpisket egg.
  9. La bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  10. Stek bollene i ca. 12-15 minutter på 200 grader, til de er gylne.
Ha bolledeigen ut på bordet og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Deigen er bare helt fantastisk å jobbe med, så vi trenger faktisk ikke mel til å bake ut. Trill pølser av deigen og form lussekattene som du vil ha dem. Dytt en rosin i hver krøll.

 
Om du heller vil ha ekte safran i bollene dine, så ville jeg byttet ut gurkemeie med 1 gram (10-15 tråder). Da er det enklest å ha safranen og en sukkerbit i en morter, og støte i stykker sukkerbiten sammen med safranen.

Klem fra Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *