Er glutenfritt brød sunt?

Det er blitt en trend å spise glutenfritt, selv om man ikke har påvist cøliaki. Ja, salget av glutenfri allergimat har skutt i været. Er det virkelig så sunt å kutte ut gluten? Vel, fakta er at vi trenger jo ikke gluten. Glutenfritt kosthold er altså ikke usunt i seg selv. Men, det glutenfrie brødet på butikken er både usunt og fattig på næring.
fri for butikkhyllen

Glutenfritt, næringsfritt og usunt brød fra butikken
Både ferdigbrødene og 1-2-3 pakkene inneholder ofte mye stivelse, sukker, sirup, fett og meltyper med lite næring. Noen har også palmefett på listen. Produsenten selger produktene som sunne, mens ingredienselisten forteller en annen historie. På toppen av det hele så kan glutenfritt brød smake som en tørr svamp, hvis det smaker noe i det hele tatt. Hjemmelaget brød er en helt annen verden – spekket med både aroma og næring.
rustico shar brød
Forskjellen på cøliaki, glutensensitiv og glutenintoleranse
Det er forskjell på cøliaki, glutensensitiv og glutenintoleranse. Hvis du har cøliaki, blir du direkte syk av å spise gluten. Å være glutensensitiv eller glutenintolerant betyr gjerne dårlig fordøyelse når du spiser mye gluten. Begge deler fører til symptomer som magekramper, oppblåsthet, luft i magen og diaré. Men mens glutensensitivitet bare er ubehagelig, er symptomene for glutenintoleranse sterkere. Det slår ofte ikke ut på noen prøver – det er bare en erfaring og ikke noe bevis. Men hvem ønsker vel å spise noe man vet man får vondt i magen av?
surdeigsbrød schar innhold
Industribakevarer som skaper magetrøbbel
Det er heller ikke rart at flere og flere får vondt i magen av brød. Moderne industribakervarer som produseres i store fabrikker, er ikke det samme som brødet en gang var. Brødet fra butikken inneholder ekstra mye gluten. Ja, ofte er det tilsatt ekstra gluten for å få enda luftigere brød. Kroppen belastes. Det blir som lim i tarmen og til slutt blir belastningen så stor at kroppen ikke lenger klarer å håndtere det. Da får du oppblåst mage og fordøyelsesproblemer.

Hvetemel er nesten alltid med i bakeoppskrifter. Årsaken er gluten. Hvetemel inneholder mye gluten og er derfor godt egnet til baking. Gluten er en type protein som gjør at deigen hever seg og bindes sammen.

Det sunne tradisjonelle brødet i over 3000 år
Mange med glutenintoleranse kan faktisk spise hvetemel, men det må fermenteres først. Det betyr at de kan spise surdeigsbrød, så lenge det er laget på tradisjonelt vis. Deigen må få heve i mange timer – minst natten over. De fleste surdeigsbrødene i butikken får heve alt for kort tid og er bare tilsatt surdeig rett før steking. Dette er ikke godt nok.

Surdeig til heving av brød har faktisk vært brukt i over 3000 år. Det er tradisjon. I moderne tid har surdeig blitt mindre brukt til fordel for lønnsomhet og effektivitet.

Spelt har en annen gluten enn hvete. Mange med intoleranse kan tåle spelt. Spelt er en hvetevariant som inneholder enda mer proteiner enn vanlig hvete. Du kan erstatte hvete med spelt i oppskrifter du har, men det kreves da mer vann.

Mange unngår mageproblemer og eksem med riktig diett. Dersom du har cøliaki, må du unngå gluten 100%. Dersom du har intoleranse, kan du gjerne tåle surdeigsbrød. Uansett bør du enten finne deg en god baker eller bake brødet selv. Da får du et næringsrikt og godt brød.

Slik lager du sunne brød
Å bake selv kan mange se på som et ork. Første gangen man prøver noe nytt vil alltid kreve litt ekstra tid og fokus. De neste gangene går det som en lek. Det blir en rutine.

Det finnes mange gode glutenfrie oppskrifter på nett, som Cecilie Ågotsnes sin.

Glutenet kan også brytes ned ved å tilsette litt eddik. Med denne bakemetoden, kan personer med glutenintoleranse tåle både boller, vafler og pannekaker.

Eltefritt surdeigsbrød er et fantastisk godt, næringsrikt og saftig brød med sprø skorpe. Du vil aldri gå tilbake til kjøpebrødet.
DSC_0126

Hva med deg? Har du prøvd glutenfrie bakevarer? Del gjerne din erfaring! Kanskje har du til og med en god oppskrift som vi andre kan ha glede av.

Christine

One thought on “Er glutenfritt brød sunt?

  1. ninabakke

    Jeg spiser ikke helt glutenfritt men liker å holde meg unna gluten til en viss grad samt vanlig meltyper – men jeg holder meg enda mer unna de glutenfrie hyllene – de er bare proppfulle av maismel, stivelse og sukker – ikke er det økologisk heller…

    Nei, man får heller bake selv 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *