Fastelavnsboller med spelt

Det er fastelavn straks, så da vil du kanskje lage noen vanvittig gode boller med krem? Du vil vel ha luftige boller med fantastisk aroma? Da er det greit å være litt frampå, for boller er definitivt ikke hastverk. Det er tid som er den viktigste ingrediensen i bollene. Det er derfor boller smaker så forskjellig, selv om det er relativt enkle ingredienser. 

Men selv om du har det travelt, så er ikke det god nok grunn til å gå for hurtigboller. Du skal jo ikke sitte og se på at deigen hever! Trikset er å sette deigen med lite gjær om morgenen og så la den stå og heve på kjøkkenbenken hele dagen. I mellomtiden kan du dra på en skitur eller gjøre noe annet kjekt. Deigen klarer seg helt fint alene på benken den!

Du skal altså ikke sette deigen på et varmt badegulv. La den heller stå på et kjøligere rom. Og du kan faktisk la den stå noen minutter i kjøleskapet først, hvis det er ekstra varmt inne. For hele poenget er at prosessen ikke skal gå for fort. Det beste er å la den heve i vanlig, stabil romtemperatur uten trekk. 

Når det er sagt, så begynte jeg faktisk ikke med langtidsheving for å få ekstra gode boller. Jeg begynte fordi bollene blir så mye lettere å fordøye. Bollene er jo så gode at vi spiser stort sett litt for mange, og med denne metoden får jeg ikke mageknip som jeg alltid får hvis jeg spiser andre brød og boller.

Det var derfor jeg også begynte med spelt. For spelt er mye lettere å fordøye enn hvetemel. Og hvis du baker med spelt, så er det en meltype som ikke skal eltes like mye som hvetemel. Jeg elter faktisk ikke bollene annet enn at jeg rører deigen godt sammen med en sleiv. 
Her kommer min faste oppskrift. 

Fastelavnsboller (ca. 24 boller)

  • 1 kg økologisk spelt (gjerne 700 g siktet og 300 g finmalt/sammalt)
  • 150 gram ekte smør/klarnet smør (ghee)
  • 5 dl havremelk (eller kaldt vann)
  • 2 ss eplesidereddik
  • 1/2-1 ts havsalt
  • 2 ts kardemomme
  • 100 g kokospalmesukker
  • Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram

Stort sett så har jeg i et par spiseskjeer med surdeig også:-) Eventuelt egg eller melk til pensling. 

Slik gjør du det:

  • Smelt smør på lav temperatur i en kjele.
  • Bland melk og smør, slik at væsken avkjøles til fingervarm eller kaldere.
  • Bland gjær i væsken.
  • Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væsken.
  • Elt godt sammen med hendene eller på lav hastiget i kjøkkenmaskin.
  • La stå og langtidsheve i 7-8 timer.
  • Så er det bare å forme deigen til boller.
  • Pensle gjerne bollene med melk eller sammenpisket egg.
  • La bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek bollene i ca. 12-15 minutter på 200 grader, til de er gylne.

Deigen skal bli relativt fast. Lag kremfyllet. Del bollene og fyll dem med krem og friske eller rørte bær. Jeg liker godt å bruke Alpro soya vispbar som alternativ til ekte kremfløte. Du visper den godt i et par minutter, og den blir like luftig og fin som vanlig kremfløte. Denne smaker veldig godt, så får vi heller tåle at den ikke er et helt rent produkt for en gang skyld.

Du har kanskje din egen favorittoppskrift. Da kan du jo bruke den, og bare bruke lite gjær og langtidsheving. Husk at det viktigste er å la deigen få ta den tiden den trenger. Du vil merke forskjell, jeg lover!

Ha en fantastisk fin fastelavn! 

Klem fra Christine

Leave a Reply