Gulrotkake à la R.O.O.M


For mange år siden kom jeg over en fantastisk god oppskrift på gulrotkake fra den eksklusive interiørbutikken R.O.O.M. Hos R.O.O.M. er det også en café som er berømt for sin deilige gulrotkake! Så jeg er IKKE den eneste som skryter av denne! Det spesielle er kombinasjonen av gulrot, eple og kokesjokolade.

Siden har jeg gjort mine endringer på oppskriften. Denne er litt sunnere og litt lettere fordøyelig for sensitive mager. I tillegg har funnet alternativer til ostekremen, for å gjøre kaken melkefri. Og til tross alt dette, kaken smaker fortsatt fantastisk godt!

Min tommelfingerregel er at du fint kan redusere sukkermengden i kaker med 25%. Her har jeg redusert fra 560 g til 400 g. I tillegg bytter jeg ut det raffinerte sukkeret med økologisk rårørsukker, kokospalmesukker eller en kombinasjon av disse.

I denne gulrotkaken har jeg like mengder rårørsukker og kokospalmesukker. Kokospalmesukkeret gir en fruktig smak. Det likner på smaken av karamell og brunt sukker.

Istedenfor vanlig vaniljesukker, kan du bruke en mindre mengde ekte vaniljepulver.

Det raffinerte hvetemelet kan du også erstatte med med siktet økologisk speltmel og gjerne også litt finmalt spelt. Spelt er et godt alternativ for de som ikke tåler hvete, men som ikke har cøliaki, og dermed kan fortsette å spise gluten.

For melkefri kake kutter jeg ut ostekremen. Kaken smaker deilig med pisket soyakrem og bær som tilbehør. Dersom den skal tas med på skoleavslutninger eller liknende, lager jeg glasur med litt sitron, vann og melis. Pynter gjerne med strø.

Gulrotkake à la R.O.O.M
5 egg
400 g rårørsukker/kokospalmesukker
3,8 dl druekjerneolje
1/2 ts ekte vaniljepulver
4 ts kanel
1 ts muskat
1 ss bakepulver
1 ss natron
1 ts eplesidereddik
520 g siktet speltmel
160 g 70% sjokolade
640 g finrevet gulrot
2 1/2 revet eple

Ostekrem
320 g smør
800 g melis
640 g kremost
5 ss vaniljesukker

Pisk sammen egg, sukker og olje til massen blir lys. Sikt i hvetemel og de øvrige tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket kokesjokolade. Riv gulrøttene, halvparten på den fine delen av råkostjernet, og andre halvparten på den groveste delen. Riv eplene. Jeg skreller altså ikke eplene først. Vend inn gulrøtter og epler i deigen.

Ha deigen i en liten, bakepapirkledt langpanne. Jeg bruker en form på ca 26×38 cm, en slik med lokk og håndtak til å ta med. Stek kaken på rist midt i ovnen på ca 180 grader i ca 60 minutter. Sjekk med kakenål! Det lønner seg å følge med mot slutten. Avkjøl kaken i formen. Hvelv den ut og fjern bakepapiret før du setter kaken på et egnet fat.

Rør sammen romtemperert smør og melis til ostekremen. Pisk deretter inn romtemperert kremost og vaniljesukker. Bre ostekremen over den avkjølte kaken. Ostekremen er god, men det er litt mye, så du kan fint å halvere oppskriften på ostekremen.

Gulrotkaken kan fryses.

Klem fra Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *