Hjemmelaget crunchy granola

Det er fort gjort å få dilla på hjemmelaget granola. Ungene mine synes der så god at de faktisk spiser den som snacks. Men det smaker jo ekstra godt i en skål med mandelmelk, i yoghurt, som topping på en smoothiebowl eller til iskrem.

En granola inneholder vanligvis havregryn, nøtter, kokos, frø, tørket frukt og tørkede bær. Det som er så fint med granola er at du kan tilsette akkurat det du selv liker best, det du har i skapet eller rett og slett føler for.

Bare pass på at det skal være tørkede ingredienser. Så hvis du ønsker å bruke bær, må de også være tørket. Jeg pleier å fylle et glass med frosne bær og sette i kjøleskapet. Da er det bare å tilsette bær når du skal spise. 

Når du lager den selv har du full kontroll på både smak og innhold. Ferdig kjøpt granola inneholder ofte mye sukker, honning eller sirup. Da får vi raskt energi, men etter en stund daler energien igjen og man kan føle seg ufokusert, trøtt og slapp. En granola med mindre sukker holder energinivået mer stabilt.

Ett brett:

  • 150 g havregryn (store eller lettkokte)
  • 50 g solsikkekjerner
  • 50 g gresskarkjerner
  • 50 g sesamfrø
  • 150 g grovhakkede mandler
  • 100 g nøtter (hasselnøtter, valnøtter)
  • 1 klype havsalt
  • 3 ss honning/kokosblomstsukker
  • 1 dl eplejuice 
  • 2 ss smør/klarnet smør
  1. Bland alt det tørre i en romslig bolle.
  2. Bland juice, smør og honning i en stor kjele og varm opp til honningen smelter.
  3. Hell det tørre over i kjelen og bland godt til alt er fuktet godt. 
  4. Hell alt ut på et stekebrett med bakepapir og fordel det ut i et jevnt lag.
  5. Stek midt i ovnen på 150 °C i ca. 50 minutter. Snu på blandingen hvert 15. minutt, slik at den blir jevnt stekt. Avkjøl helt.

Oppbevar granolaen i tette glass. Holdbar i minst 1 måned i romtemperatur. Lager du mer enn én porsjon kan det være lurt å tørke med varmluft og på flere brett.

Her er noen tips til variasjon i granolaen:

  • Rugflak
  • Bokhvete
  • Tørket frukt og bær 
  • Krydder (kanel, kardemomme)
  • Rosiner
  • Kakaonibs
  • Kokosflak, kokosmasse
  • Mørk sjokolade 

Tenk at sunn mat kan smake og gjøre kroppen så godt!

Håper du liker oppskriften. Del gjerne videre med noen du tror kan like oppskrifter som dette.

Klem fra Christine

Leave a Reply