Langtidshevede Lussekatter av speltmel – enkelt og genialt!

Det nærmer seg Luica, og jeg får så lyst på nystekte boller! Lussekatter! Klarer nesten ikke stoppe etter å ha spist den første. Har du også forspist deg på boller? De rekker ikke å bli avkjølt før du hiver i deg de første rykende ferske. Har du slitt med mageknipe, fordi du ikke kunne stoppe i tide? Slik trenger det ikke være. Hvorfor ikke bake boller som kroppen kan tåle?

lussekatter

For meg ble det plutselig så ille at jeg ikke kunne spise en eneste hvetebolle, for magen forstod ikke lenger hvordan den skulle fordøye dem. Glutenet ble som klissetet lim i tarmen. Det gikk ett helt år før jeg skulle bake boller igjen. Da stod jeg klar med våpenet mot glutenet. En enkel og genial løsning med mindre elting og lengere hevetid.
00726
Nå har jeg verdens beste oppskrift på bolledeig, og den har jeg hentet fra gladerebarn.blogg.no. Ja, bade jeg og barna blir gladere av disse bollene! Dette er langtidshevet bolledeig av speltmel. Mange glutenintolerante kan tåle disse bollene.

Slik tar vi hensyn til fordøyelse, allergier og intoleranser:

  • Speltmel istedenfor hvetemel, fordi speltmel er lettere å fordøye.
  • Langtidsheving med eddik river opp glutenet – og det er bra for magen.
  • Du kan gjerne gjøre som oss og droppe eggene. Sunniva får eksem hvis hun spiser eggehvite.
  • Istedenfor vanlig smør, bruker jeg klarnet smør som er helt fritt for melkeprotein.

Det er ikke noe sjakktriks å hurtigheve deigen på baderomsgulvet. Deigen storkoser seg på kjøkkenbenken i hele 7 timer, mens du går på shopping eller søndagstur. I denne prosessen dannes det karbondioksid som blåser bobler inni deigen. Jo langsommere gjæringsprosess, desto bedre aroma! Gjærcellene skal altså få mer enn nok tid til å formere seg. Men, jeg hever aldri lenger enn 8 timer totalt i romtemperatur, hvis ikke får bollene surdeigssmak og det passer best til surdeigsbrød.

Speltmelet er den 5000 år gamle stamfaren til hvetemelet i butikkhyllen på Rema. Denne gamle skatten har et høyere innhold av vitaminer, mineraler og protein enn vanlig hvetemel. Du kan bytte ut hvetemel med spelt i de fleste oppskrifter. Men, vær oppmerksom på at speltmel absorberer mer væske enn hvetemel, slik at du ofte må tilsette mer væske en det som står i oppskriften. Speltmel trenger gjerne litt ekstra drahjelp for å heve seg. Eplejuice eller appelsinjuice setter fart på hevingen.

Ja, det er slik at elting er viktig for luftige boller. Spelt og andre eldre sorter krever mindre elting – men det er fortsatt viktig. Bare vær forsiktig og stopp så snart deigen slipper bollekanten.

1600 g siktet speltmel
2 dl rårørsukker eller kokospalmesukker
1/2 ts havsalt
1 ss kardemomme
2 ts gurkemeie

3 egg (kan utelates)
250 g smør eller karnet smør, avkjølt
5 dl kaldt vann
4 dl eplejuice
1/4 pakke fersk gjær
1/2 dl eplesidereddik

Pensling og pynting
Egg, rosiner, kanel

  • Smelt smør og avkjøl.
  • Bland sammen alt det tørre. Hold tilbake 300 gram av melet.
  • Bland deretter sammen resten av ingrediensene.
  • Tilsett resten av melet til deingen slipper bollen.
  • Elt på lav hastighet til alt er godt blandet.
  • Elt på høy hastighet i et halvt minutt.
  • Hev deigen i 7 timer.
  • Form lussekatter slik du vil ha dem, trill boller eller lag skillingsboller.
  • Etterhev i ca. 30 minutter til passe størrelse.

Stek på 225 grader (over- og undervarme) i 12-15 minutter. Eventuelt pensle med egg eller havremelk.
Avkjøl bollene på rist. Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur en halvtime, eller natten over i kjøleskap, og varmes ved ca 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

Ha en strålende Luciafeiring! Med deilige Lussekatter!

Skal du bake Lussekatter til 13. desember?

3 thoughts on “Langtidshevede Lussekatter av speltmel – enkelt og genialt!

  1. Pingback: Er glutenfritt brød så sunt? | Christine Bieker

  2. Pingback: Er glutenfritt brød sunt? | Christine Bieker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *