Langtidshevet brytebrød med speltmel


Har du 5 minutter i kveld til å røre sammen en brøddeig? Da har du nystekt brød eller rundstykker i morgen. Du trenger strengt tatt kun godt mel, vann, salt og gjær. Ingen maskin og lang elting, bare en bakebolle og en tresleiv.

Akkurat nå er vi på ferie i Sveits. Da er det bare å tørke støv av bakebollen til svigermor og sette igang. Deigen setter vi om kvelden, det tar bare noen minutter å røre sammen ingrediensene med en sleiv.

Det en utrolig fin start på dagen å steke rundstykker med ungene. Henrik står opp først i huset her, og han er gjerne med. Spesielt liker han å pynte med kjerner og noen ganger putter han en rosin eller nøtt inni. Like spennende hver gang å se hvem som får rosin!

Grunnoppskriften min er den samme enten det er brød, grytebrød, rundstykker eller brytebrød. Så er det bare å variere. Noen ganger bruker jeg 100 gram rug, andre ganger bytter jeg ut fullkorn med siktet. Det er også godt med gresskarkjerner, chiafrø eller valnøtter.

700 g speltmel (100 % fullkorn, finmalt)
6 dl vann
en neve havregryn
et par never solsikkekjerner
2 ts havsalt
2 ss eplesidereddik
Gjær på størrelse med et bringebær
2 ss surdeig (hvis du har!)

Her i Sveits er det lett å få tak i godt økologisk speltmel, det er bare å gå på matbutikken. I Norge er det dessverre få matbutikker som selger finmalt spelt, enn så lenge! Men, du kan kjøpe det hos Godt Brød. Som Bakekompis får du den beste prisen og det blir billigere enn hos helsekosten. Hos oss handler vi nå for det meste i nettbutikken Økoland, for da får vi 25 kg sekker og slipper å handle hele tiden.

Metoden er slik:
1. Rør gjær ut i det kalde vannet fra springen.
2. Bland sammen mel og kjerner i bakebollen.
3. Tilsett eddik, surdeig og vannet med gjær og rør sammen med en sleiv. Det skal bli en våt og klissete deig, så tilsett litt mer vann ved behov.
4. La deigen heve under klede i minst 7 timer, og gjerne opptil 24 timer.
5. Strø havregryn på et stekebrett og hell deigen over. Bre den utover og del opp i ruter med en kniv.
6. Sett brettet i den kalde ovnen og skru opp temperaturen til 200 grader.
7. Stek rundstykkene eller brytebrødet i ca. 20 minutter. Du kan sjekke om brødet er klart ved å banke på det. Avgir det en hul lyd, er brødet klart.
8. La baksten hvile før du skjærer i den.


Håper du likte oppskriften! Hva er din erfaring med langtidsheving? Har du prøvd, eller kommer du til å teste det ut?

Klem,
Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *