Luftige langtidshevede boller

Jeg startet med langtidsheving og urkorn fordi jeg hadde vondt i magen. Det ble en gave.

Ikke bare fordi baksten er magevennlig og mer næringsrik, eller at det smaker myyye bedre. Men også fordi deigen er så ENKEL å lage, du rører bare alt sammen med en sleiv. Den elter seg selv.

TIDEN elter deigen. Selv om det er TID som er den viktigste ingrediensen, betyr det IKKE at du bruker tid på å lage. Tvert imot! Deigen gjør seg selv den. Du skal jo ikke sitte og se på at deigen hever! La den stå og heve på kjøkkenbenken hele dagen. I mellomtiden kan du dra på en tur eller gjøre noe annet kjekt. Deigen klarer seg helt fint alene på benken den!

Magevennlige sunnere speltboller
1 kg økologisk siktet spelt
150 gram ekte smør/klarnet smør (ghee)
5 dl havremelk (gjerne halvparten vann)
2 ss eplesidereddik
1/2 ts havsalt
2 ts kardemomme
100 g kokospalmesukker
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram

Slik gjør du det:

  • Smelt smør på lav temperatur i en kjele.
  • Bland melk og smør, slik at væsken avkjøles til fingervarm eller kaldere.
  • Bland gjær i væsken.
  • Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væsken.
  • Elt godt sammen med hendene eller på lav hastiget i kjøkkenmaskin. Bare vær forsiktig og stopp så snart deigen slipper bollekanten.
  • La stå og langtidsheve i 7-8 timer.
  • Så er det bare å forme deigen til boller.
  • Pensle gjerne bollene med melk eller sammenpisket egg.
  • La bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek bollene i ca. 12-15 minutter på 200 grader, til de er gylne.

Du kan gjerne bytte ut spelt med emmer. Da blir bollene bare enda sunnere og mer magevennlige. Du kan også blande inn litt fullkornsmel for å få fiber og mer næring.

Baker vi selv, har vi full kontroll på hva vi får i oss. Kjøp mel av høy kvalitet og sett deigen i god tid før servering. Skal du ha boller på kvelden så kan du sette deigen om morningen.

Ikke gjør som meg og vent til du får vondt i magen. Få alle fordelene nå.

Har du prøvd langtidsheving? Eller lyst til å teste?

Leave a Reply