Hvordan lage gode melkefrie vafler?

“Det er alltid godt med vafler”, sa min herlige bestemor. DET synes jeg også!

Liker du nystekte vafler? 25. mars er det vaffeldagen. Derfor får du min favorittoppskrift på smakfulle vafler. De er melkefrie, sunne, mettende og lette å fordøye – også for de som er glutensensitive. Disse blir garantert en suksess til frokost, kvelds, eller kanskje i matpakken.

vaffel2
Bløtlegging i surt miljø bryter ned gluten, fytinsyre og antinæringsstoffer i kornet slik at det blir lettere fordøyelig. På denne måten øker dessuten næringsopptaket betraktelig. Det er dette som var den tradisjonelle måten å behandle korn på.

Nedbrytningen hjelpes igang med litt eddik. For å få enda bedre nedbrytning av fytinsyren, kan du tilsette 1 ss surdeig – hvis du har. Dessuten smaker det enda bedre!

vafler1

Forbereder du røren om kvelden, så kan du enkelt lage vafler til frokost eller kvelds dagen etter.

Ingredienser (ca. 12 vaffelplater)
2 dl lettkokte havregryn
6 dl finmalt spelt
1 ts bakepulver
8 dl havremelk (eventuelt halvparten vann)
1 ss eplesidereddik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt ingefær
1 ts fiberhusk (kan utelates)
2 ss kokospalmesukker (kan utelates)
En klype havsalt
Ett dryss ekte vaniljepulver
4 egg (kan utelates ved allergi)
1 ss rapsolje eller smeltet klaret smør

Bløtlegg alt det tørre i havremelken/vannet og litt eddik. Lar røren stå natten over eller enda lenger. Rett før steking tilsetter du egg og fett.

00726DSC_0384

Vaffelrøren er lett å steke. Det går også helt fint å steke vaflene uten egg, for de som ikke tåler det, men da vil jeg anbefale å tilsette fiberhusk.

Krydder er en smakssak, så her er det bare å prøve seg frem. Jeg tar ofte med betennelsesdempende krydder som ingefær og gurkemeie.

Server gjerne med bringebær eller jordbær. Jeg pleier å tine frosne bær og røre sammen til syltetøy – slik at jeg selv kan bestemme hva syltetøyet skal inneholde.

syltetøy

Ha en fin vaffeldag den 25. mars. Hvordan er din favorittvaffel?

Christine

One thought on “Hvordan lage gode melkefrie vafler?

  1. Pingback: Er glutenfritt brød sunt? | Christine Bieker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *