Rå pepperkakekulerDu er kanskje som meg, elsker pepperkakedeigen like godt som pepperkakene? Da er denne oppskriften noe for deg. I dag kommer en oppskrift på rå pepperkakekuler. Ja, helt RÅ, for de skal ikke stekes! De er også fri for sukker, melk, gluten og egg
. Det er så deilig med ren, enkel snop – helt uten alt det tullet de putter i industribakte pepperkaker og ferdige pepperkakedeiger
.

I ukene før jul serveres det industribakte pepperkaker på jobben, SFO, friidretten og i klesbutikker. Over alt. Hele tiden. Ungene elsker de tynne og sprø pepperkaken. Men ikke bare barna spiser dem. Voksne også. Hvor mange putter vi i oss egentlig? Og, HVA putter vi i oss?

Sukker er billig og ekte fløte og smør er dyrt. Her er det mye av det billige
. Raffinert og fullherdet vegetabilsk olje, hvetemel, sukker og en lang liste med e-stoffer. Akkurat det vi trenger for å sette kroppen ut av spill.

Er det bedre med ferdig deig til å bake ut selv? Vel, det kommer jo helt an på ingrediensene. Og at det ikke er tilsetningsstoffer i deigen. Les på pakken, og du finner gjerne dette:

Hvetemel, sukker, margarin (vegetabilsk olje (raps, fullherdet raps), vann, salt, emulgator (E471), aroma, surhetsregulerende middel (E330), farge (E160a), vann, sirup, krydder, hevemiddel (E500), konserveringsmiddel (E202).

Eller hva med en glutenfri variant? Da får du en ekstra dose stivelse, som denne deigen her:

Glutenfri hvetestivelse, sukker, vegetabilsk fett (palme, raps, kokos), vann, sirup, modifisert mais- og tapiokastivelse, krydder (kanel, ingefær, kardemomme, nellik), fortykningsmiddel: johannesbrød-, guartarakernemel/-gummi, pektin og E466, syllumfrøskall, bakepulver: bikarbonat, emulgator: lecitin (raps) og E471 (vei.), salt, aroma.

Tenk på hva du vil gi kroppen din. Ikke la industrien styre hva du får i deg
. Ta vare på helsen din og lag mat av rene råvarer. Hva synes du om industripepperkaker? Jeg vil gjerne høre din mening:-)

I desember skal jeg nok lage en tradisjonell hjemmelaget pepperkakedeig, med noen smarte byttetriks. Frem til da, blir det heller litt enklere og sunnere varianter som disse rå. De smaker deilig jul, samtidig som de er nyttige for kroppen og humøret. Det tar altså bare noen få minutter å lage disse!

Rå pepperkakekuler
ca. 25 stykk

2,5 dl mandler
2 dl dadler
5 fiken
1 ss kanel
1 ts malt nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts kardemomme
1/4 ts pepper

  1. Kjør nøttene i foodprosessor eller stavmikserbeholderen til grove eller litt finere biter.
  2. Skjær fiken i biter.
  3. Ha i fiken, dadler og resten av ingrediensene og kjør til en fast masse.
  4. Trill til kuler.

Oppbevares i fryseren eller kjøleskapet.

Håper du likte oppskriften:-) Da liker du kanskje oppskriftene i oppskriftsheftet som du kan laste ned gratis e-bok med enda flere slike oppskrifter. Bare klikk på linken her

In the USA, the Massachusetts Male Aging Study, reportedPhysicians, health educators, and patients and their families generic viagra.

. Der finner du blant annet oppskrift på nøttekuler, hasselnøttkonfekt og fudge mynte!

Klem fra Christine

Leave a Reply