Rustikke brune pinner og kaker

Ukomplisert og lekkert – alle vil elske disse. Ikke så rart at brune pinner er en av de 7 sortene for mange. Dessuten så utrolig lettvinte kakene å bake! Så hvis du gjerne skulle bakt noe mer, men egentlig ikke har så mye tid. Da er disse til deg. Ferdig på en halvtime!

Det er heller ikke noe problem med allergier. Disse kan du fint lage uten melk, egg, gluten eller nøtter. Kos deg i julen uten sukkersug og oppblåst mage.

Brune pinner er nesten som pepperkaker, bare litt tykkere og seigere. Og mange pynter de dessuten med finhakkede eller grovhakkede mandler.

Jeg lager de med 100% fullkorn av emmer eller spelt for å gjøre de magevennlige. Og jeg bruker smøremyk rapskokos for at de skal være melkefrie.

De blir ikke helt det samme med glutenfritt mel. Jeg har testet det også. Måtte tilsette 1-2 ss ekstra med smør for at massen skulle bli til en deig. De ble gode, men ganske smulete…og overhode ikke seige, så er altså ikke helt i mål med glutenfritt.

Kokospalmesukker i deigen sammen med sirup og kanel er med på å gi den gode smaken. Du kan bruke kokospalmesukker istedenfor vanlig hvitt sukker i nesten alt.  Jeg bruker det i kaker, boller, sjokolade, konfekt, snopekuler, julegløgg og julegrøt!

Brune pinner
150 g smør/smøremyk rapskokos
2 dl kokospalmesukker
4 dl speltmel/emmer, finmalt
2 ts kanel
2 ts natron
3 ss lønnesirup
evt. finhakkede mandler

  1. Kle en stekeplate med bakepapir.
  2. Rør mykt smør og sukker hvitt.
  3. Tilsett resten av ingrediensene.
  4. Bland deigen godt sammen og del den så i to like deler.
  5. Form deigen til to lange pølser.
  6. Trykk pølsene flate.
  7. Strø gjerne over finhakkede mandler.
  8. Stekes i 10 min på 200 grader.
  9. Skjær kakene umiddelbart opp på skrå mens den enda er varm. Du kan også bruke et pizzahjul.
  10. Avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks eller på glass.

Du kan også lage runde kjeks ved å trille til kuler og trykke dem flate med en gaffel.

Brune pinner var ikke noe vi bakte da jeg var liten. Men da jeg skjønte at de var både enklere og bedre enn de fleste andre kaker…ja, da måtte jeg teste ut. Helt klart en ny favoritt hos oss ihvertfall!

Del gjerne denne oppskriften videre med noen du tenker kan like oppskrifter som dette.

Klem fra Christine

Lyst på flere søte, enkle og smarte favoritter i julen? Klikk deg til oppskriftsheftet Sunne Søtsaker i julen her.

Leave a Reply