Rustikt eltefritt brød med chiafrø

DSC_0205

Surdeigsbrød stekt i jerngryte både smaker fantastisk og ser rustikt og flott ut. Sprø skorpe, luftig og god aroma. Du kan variere mye med frø og kjerner, og chiafrø gjør dette brødet ekstra saftig.

Du kan lese her om hvordan du lager en starter. Når det er sagt, så kan du fint lage brødet uten surdeig, aromaen blir bare litt annerledes.

Begynn gjerne med brødbakingen i helgen. Sett deigen om kvelden. La deigen stå til heving på kjøkkenbenken natten over og stek brødet om morgenen.

DSC_0210

Til ett brød trenger du:

  • 6 dl vann
  • 400 gram finmalt spelt
  • 300 gram siktet spelt
  • 3 ss chiafrø
  • 25 gram solsikkekjerner
  • 25 gram sesamfrø
  • 1 ss havsalt
  • 2 ss eplesidereddik
  • 2 ts honning
  • Gjær på størrelse med et bringebær
  • 2 ss surdeig

Sett bakebollen på vekten. Hell oppi alt melet først, totalt 700 gram. Ha oppi resten av det tørre. Rør gjæren ut i vann rett fra springen og hell det oppi bollen. Så tilsetter du eddik, honning og surdeig. Bruk en sleiv og rør sammen til en løs deig. Legg et klede over. La deigen heve natten over – aller helst på et kjølig rom. Hvis du vil la den stå lenger, kan du sette den til heving i kjøleskapet. Slik forsinker du hevingen og unngår at deigen blir for sur.

Sett jerngryten i kald ovn og varm opp til 250 grader. Ta ut jerngryten og strø havregryn eller kjerner i bunnen. Hell deigen over i jerngryten. Strø gjerne litt frø oppå brødet til pynt. Sett lokk på. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, skru varmen til 160 grader og stek videre i 15 minutter med døren på gløtt, til brødet har fått en gyllen og fin farge.

Brødet er ferdigstekt om du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet. Avkjøl brødet på rist.
DSC_0211
DSC_0221
Tips:

      • Bruk en støpejernsgryte for å få det beste resultatet.
      • Oppbevar brødet i et kjøkkenhåndkle, gjerne et klede av lin.

DSC_0225
Håper du liker oppskriften og blir inspirert til å bake brød! Legg igjen en kommentar, og del dine erfaringer.

Christine

One thought on “Rustikt eltefritt brød med chiafrø

  1. Pingback: Bananlapper med kun 3 ingredienser | Christine Bieker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *