Slik lager du luftige og saftige speltboller

Er det sunt å ta seg en bolle?

Hva skjedde egentlig med de ekte hjemmelagde hvetebollene fra barndommen min? Alle oss barna i gaten stod i kø utenfor døren. Endelig fikk vi hver vår rykende ferske bolle av mamma. Hentet rett fra ovnen. Så vidt vi klarte å holde i bollen, så varm var den. 

Hvilket forhold har du til hveteboller? Og hva kan vi egentlig kalle for ekte hjemmelagde boller? Nå skal alt ta så kort tid. Ferdigpakken fra Toro som du smeller sammen. Eller enda enklere, du kjøper frosne boller som varmes i ovnen. Hvis du ikke bare kjøper en pose med ferske boller som har holdbarhetsdato godt ut i neste måned. Hvorfor er det blitt slik at vi helst ikke legge ned noe arbeid eller tid på matlagingen?

Jeg skal dele min deilige og litt sunnere bolleoppskrift med deg. Men først skal vi se på hva TORO ønsker at vi heller skal gå for.

«TORO Hveteboller gir deg vellykkede boller hver gang! Enkel fremgangsmåte og med en deig som ikke klisser blir bakeprosessen lett som en lek. Resultatet er luftige, myke og velduftende boller.
Hjemmebakt på en – TORO – tre»

Og hva er poenget med TORO sin pose med rosinboller egentlig? TORO blander sukker, hvetemel, kardemomme og tørrgjær for deg. Her er blandingen helt nøyaktig:

Hvetemel (med melbehandlingsmiddel (askorbinsyre*)), sukker, rapsolje, tørrgjær, salt, kardemomme. *Askorbinsyre er betegnelsen for vitamin C.

Det er på tide at vi lager ekte hjemmelagde boller igjen. Hvis ikke kan det være det samme. Jeg vil spise rene råvarer, og boller som har fått heve lenge nok til at magen min kan fordøye dem.

Noen ganger får jeg lyst til å gjenskape den følelsen jeg har i forhold til hjemmelagde boller. Men hveteboller er jo ikke akkurat helsekost og magen blir fort til en ballong. Med små justeringer kan vi lage dem litt sunnere og  mye bedre enn ferdigproduktene som er blitt så populære.

Jeg lager boller av urkorn som økologisk spelt. Ikke for å være jålete eller trendy, men fordi kroppen min tåler det så mye bedre. Magen min og energinivået mitt forteller meg hva som er bra og dårlig. Hvis jeg ligger som et slakt på sofaen etter noen boller, da vet jeg at kroppen forsøker å fortelle meg noe.

Både når det gjelder smak og fordøyelse, så er det litt annerledes med boller bakt på speltmel. Melet er allerede fra posen lett forøyelig og full av god aroma. Oppskriften jeg deler under gir luftige, myke boller!

Speltmel tåler mindre elting enn hvetemel. Deigen skal derfor eltes lett med maskin, og gjerne bare med hendene. Du skal altså ikke arbeide så mye med deigen. Når man langtidshever, lar man også på en måte tiden elte deigen varsomt.

Magevennlige sunnere speltboller
1 kg økologisk siktet spelt
150 gram ekte smør/klarnet smør (ghee)
5 dl havremelk (gjerne halvparten vann)
2 ss eplesidereddik
1/2 ts havsalt
2 ts kardemomme
100 g rårørsukker
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram

Slik gjør du det:

  • Smelt smør på lav temperatur i en kjele.
  • Bland melk og smør, slik at væsken avkjøles til fingervarm eller kaldere.
  • Bland gjær i væsken.
  • Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væsken.
  • Elt godt sammen med hendene eller på lav hastiget i kjøkkenmaskin. Bare vær forsiktig og stopp så snart deigen slipper bollekanten.
  • La stå og langtidsheve i 7-8 timer.
  • Så er det bare å forme deigen til boller.
  • Pensle gjerne bollene med melk eller sammenpisket egg.
  • La bollene etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek bollene i ca. 12-15 minutter på 200 grader, til de er gylne.

Lukten skal bre seg langt nedover gaten. Ungene skal komme løpende. Vi skal spise til det brettet er tomt! Og ingen skal få vondt i magen.

Baker vi selv, har vi full kontroll på hva vi får i oss. Kjøp mel av høy kvalitet og sett deigen i god tid før servering. Skal du ha boller på kvelden så kan du sette deigen om morningen. La deigen heve mens du tar deg en skogstur. Vi sitter ikke og ser på at deigen hever!

Klem fra Christine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *