Slik lager du surdeigsstarter


Bruk denne surdeigsstarteren neste gang du skal lage brød eller vafler!

Du får en fantastisk aroma. Gluten blir fermentert og brutt ned. Og, næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for kroppen. Dette gjør godt for magen!

Synes du det høres vanskelig ut? Det syntes jeg ihvertfall. Du må regne med litt prøving og feiling i begynnelsen. Slik er det ofte når man skal lære seg noe nytt. Men, WOW! Så du får du det plutselig til! Det er gøy og alt går som en lek etterpå. Her får du min fremgangsmåte og noen lure triks:

surdeig1

Flours

 

 

 

 

 

 

 

Surdeigsstarter var vanlig før man begynte med industrielt produsert gjær. Den inneholder melkesyrebakterier som finnes i naturlig form. Det er disse bakteriene som skal gjøre jobben.

Det er først og fremst på kornets skall og ytre deler man finner gjær og melkesyrebakterier. Derfor bør du bruke økologisk sammalt eller finmalt mel. Ikke økologisk mel kan være behandlet både kjemisk og med varme for å sikre lengre holdbarhet, og har dermed ingen naturlige bakterier igjen.

Å lage en bakeklar surdeigskultur tar gjerne litt over en uke eller opp til 14 dager. Det går raskere ved høyere innetemperatur.

Tips før du starter:

– Bruk økologisk mel.

– Bruk rent utstyr for å forhindre at du får feil type bakterier i surdeigen.

– Bruk lunkent vann.

– Ha lokket løst på eller bruk et klede over
. Den trenger litt luft for å leve.

Fase 1:

Bland mel og vann i en stor bolle, slik at du får en løs deig/røre:

2 dl økologisk sammalt/finmalt mel

2 dl vann

Mat røren hver dag for å lage levende grunnkultur. For å mate deigen tilsetter du:

1 dl økologisk sammalt/finmalt mel

1 dl vann

Etter ca. 4 dager vil du se at det bobler i deigen. Da er den levende.

Fase 2:

Ta vekk mesteparten av deigen. Fortsett å mate deigen 2 ganger per dag, slik at den blir sterk og klarer å heve seg. For å mate deigen tilsetter du:

2 dl finmalt mel

1 dl vann

Etter ca. 10 dager vil du se at deigen klarer å heve seg til dobbel størrelse.

Slik pleier du surdeigen:

Surdeigsstarteren kan du oppbevare i et syltetøyglass på kjøkkenbenken. Den kan også stå i kjøleskapet, men da er det lett for at den blir glemt. Jo varmere den oppbevares, desto oftere må den mates for å ikke bli for sur. Mat deigen et par ganger i uken for å holde liv i den. Dersom du ikke baker så ofte, bør du ta vekk mesteparten av deigen før du mater. Da slipper du å bruke så mye mel til å mate med. Du skal ikke bare mate oppå den allerede eksisterende starteren. Da blir den slapp! Den blir mye mer potent hvis du tar kun 2 ss starter og tilsetter 1 dl mel og vann til det blir en løs deig. Jo varmere den oppbevares, desto oftere må den mates for å ikke bli for sur

combination of drugs is effective in a large majority of viagra pill uninformed patient regarding the complex nature of.

.

Tips til slutt:

– Deigen du tar vekk kan du sette i kjøleskapet og bruke senere til vafler, pannekaker eller knekkebrød.

– Lag backup: Frys ned en liten klump og ha gjerne også noe stående i kjøleskapet.

– Lager du surdeigsstarten til en hard deig, kan den holde seg flere måneder i kjøleskapet.

Jeg har vært gjennom en del frustrasjon før jeg endelig fikk til å heve brødene mine med surdeigen. Trikset er: Sett surdeigsstarteren i romtemperatur et par dager før du skal bake. Mat deigen flere ganger om dagen, slik at den forberedes på det som skal skje. Sett igang bakingen når den er levende og aktivisert!

Lykke til med bakingen! Har du spørsmål? Still dem i kommentarfeltet.

Christine

Leave a Reply