4 tips til å få barna til å spise sunt – uten preken


Spis opp maten din! Spis mere grønnsaker! Gjør ditt og gjør datt! Slik prøver vi stadig å kontrollere barna. Vi preker en livsstil og vil bestemme over alt og alle. Barna blir lei av å høre på dette maset. De hører ikke etter. De gjør ikke som vi sier.

For meg er preken foreldrefelle nummer 1. De gangene jeg har vært kontrollerende, har jeg skjøvet ungene vekk fra meg. Det er den beste måten å miste kontakten og den gode tonen på. Preken skaper avstand. Det tar mye energi. Stemningen blir dårlig. Samarbeidet blir dårlig.

Ikke høre

Hvordan er det med deg? Blander du deg stadig opp i barnas matvaner? Skal du stadig kontrollere og bestemme over barna dine…eller kanskje mannen din? Har du problemer med å la de andre slippe til på kjøkkenet? Da har du gjerne overskredet deres grenser.

Gå fra kontroll og preken til et forbilde som barna FØLGER:

1

initial diagnostic work-up and evaluation. This evaluation generic viagra online for sale (much less.

. Walk it like you talk it
Hvis barna ikke har lyst til å spise som du ønsker, da er det grunn til å se på seg selv. “If you’re going to talk the talk, you’ve got to walk the walk”, eller med andre ord “walk it like you talk it”. Barna følger deg. De følger ikke det du sier, men det du gjør. Står du støtt i deg selv? Dersom du ikke har gått hele veien selv, er du ikke inspirerende nok. Vi må gå inn i oss selv og se. Hva er det jeg selv tviler på? Hvorfor?

2. Del fra hjerteroten
Du skal dele fra åpent hjerte med kjærlighet, omsorg og sunnhet
. Snakk med barna om hva som er bra for kroppen. Utnytt deres naturlige nysgjerrighet og forklar dem om kroppens byggesteiner.

3. Prioriter tid rundt bordet
Ta deg god TID sammen med dem rundt bordet. Vær fullstendig tilstede i samtalen og lytt til det de har å si eller lurer på. MÅ dere rekke noe, eller er VIL dere det? Prioriter. MÅ er andres prioriteringer. VIL er noe du selv ønsker å prioritere. Livet er her og nå – i dette øyeblikket. Barna lever i øyeblikket, det kan vi voksne også gjøre – vi må bare øve litt.

4. Slipp barna løs på kjøkkenet
Barna har sine egne behov. La de få tilberede og teste ut kreativiteten på kjøkkenet. La barna teste ut, erfare og feile. Du trenger ikke blande deg inn, så lenge det ikke er farlig. Det er mye kjekkere å spise, når de har vært med på hele prosessen fra begynnelse til slutt.
agurk

agurk skjære 1

Kanskje er det på tide å la mannen din ta styringen over innkjøp og matlaging for en stund? Slapp av og gi deg litt hen. Det er deilig! Det er vel ikke så farlig?

Det hjelper ikke å preke en livsstil. Det hjelper at du står støtt i deg selv og inspirerer.

Hvordan unngår du preken om hva barna skal spise? Hvordan skaper du en positiv stemning rundt maten? Håper du vil legge igjen en kommentar og dele dine erfaringer – og del innlegget om du liker:-)

Christine

 

Leave a Reply