Sunnere bursdag


Bursdag er ikke hverdag. Men, du trenger slett ikke servere sukkerbomber med flere e-stoffer enn du kan telle på begge hendene. Jeg er ikke fanatiker, og det må være lov til å servere både kaker, sjokolade og annet godt. Med noen enkle grep, kan du redusere sukkermengden til å bli helt håndterlig for humøret. Det er tross alt mye kjekkere å avslutte festen med en fornøyd kropp.

I dag feiret vi Henrik sin 6-årsdag med barn fra barnehagen

(about half viagra pills when necessary. Patients may change treatment.

. Og her kommer hele menyen og oppskriftene på middag, kake og godterier og godteposer. Jepp, vi hadde selvfølgelig hjemmelagde godterier, sunne søtsaker laget på 1-2-3.

Hvis du er på jakt etter en seriøst god bursdagskake som alle elsker, kan jeg virkelig anbefale gulrotkake à la R.O.O.M. Dette er en fantastisk god oppskrift fra caféen i den eksklusive interiørbutikken R.O.O.M – men, med noen smarte justeringer. Min variant er laget med mindre og bedre sukker og hvetemelet er byttet ut med spelt. Denne gangen gjorde jeg dessuten noen små forenklinger som å kutte ut sjokolade og eple, pluss at jeg slang oppi et ekstra egg.

Hos oss har vi så mange allergier å ta hensyn til at det blir som å sjonglere med baller. Ingen tåler kumelk og det er jo greit nok. I gulrotkakeoppskriften min er det eple. Men, Henrik tåler ikke eple, så derfor droppet jeg det. Og Sunniva tåler ikke eggehvite. Derfor fikk hun muffins med samme røren, bare uten eggehvite og med litt eplejuice som væske. Her er oppskriften på langpannen jeg lagde til denne bursdagen. Den ble luftig og så utrolig god!

Gulrotkake
6 egg
400 g rårørsukker/kokospalmesukker (jeg brukte halvparten av hver)
3,8 dl rapsolje
1/2 ts ekte vaniljepulver
4 ts kanel
1 ts muskat
1 ss bakepulver
1 ss natron
1 ts eplesidereddik
520 g siktet speltmel
640 g finrevet gulrot

Sjekk gjerne fremgangsmåte i tidligere innlegg gulrotkake à la R.O.O.M.

Kaken fikk et tynt lag med glasur. Glasuren lagde jeg ved å kjøre rårørsukker i blenderen til melis. Så hadde jeg melisen i en skål, blandet inn litt vann og noen dråper sitron. Pynten var ganske enkelt helt vanlig strøssel.

Og her er godteriene jeg lagde. De gikk ned på høykant! Jeg har skrevet om de flere ganger, de er bare så gode. Prøv dem! Jeg søter med steviadråper som jeg har kjøpt for lenge siden på iHerb, pluss litt lønnesirup. Hvis du ikke har slike steviadråper med frukt- eller bærsmak, så bare smak til med lønnesirup eller honning.

Gelegodteri med appelsinjuice
2 dl appelsinjuice
1/2 dl sitronjuice (1 sitron)
1-2 ss lønnesirup (etter smak)
5 dråper stevia (hvis du har)
4 ss gelatinpulver

Gelegodteri med eplejuice
2 dl eplejuice
1/2 dl sitronjuice (1 sitron)
1-2 ss lønnesirup (etter smak)
5 dråper stevia (hvis du har)
4 ss gelatinpulver

Fremgangsmåten og video finner du på her.

Sjokoladefigurer
2 plater Vivani sjokolade med appelsin (kjøpt hos Søstrene Grene)
3 ss kokosolje

Sjokoladefigurene lagde jeg helt enkelt med god økologisk 70% sjokolade med appelsin fra Vivani kjøpt for ca. 20 kr hos Søstrene Grene og litt kokosolje fra helsekostbutikken. Kokosoljen gjør disse bitene litt mildere og mykere – som lekker konfekt. Skålen ble tømt på et blunk. Silikonformene får du kjøpt i butikker som Kitchn, Staples, Panduro og på e-bay.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad. Hell over i silikonformer og sett i kjøleskap eller fryser, slik at de stivner.

Vi serverte taco, fordi det var det Henrik ønsket seg. Jeg lagde noen lekre hjemmelagde speltlefser for første gang! I tillegg hadde vi både tacoskjell og tortillachips. Vi fylte skåler med biter av paprika, tomat, mais, ananas, kjøttdeig og most avokado. Agurk hadde vi glemt å kjøpe. I tillegg hadde vi noen små glass med gulrotstaver, som de kunne knaske på.

Tortillalefsene var populære! Dette var første gangen jeg lagde hjemmelagde speltlefser. Hadde jeg jeg visst at det var SÅ enkelt, hadde jeg gjort det før
. Deigen lagde jeg kvelden før, trillet til boller og lot de ligge i en bakebolle tildekket med plast. Så kjevlet jeg ut, stekte på pannen og serverte direkte. Jeg hadde stekt noen lefser på forhånd, men var mye bedre og mykere når de var helt nystekte. Det hadde sikkert vært smart å pakket lefsene bedre inn.

Oppskriften hentet jeg fra Simply Green.

Tortillalefser med spelt
Ca. 10-12 tortillas
300 gr siktet spelt
1,5 ts salt
ca 8 ss olivenolje eller smeltet smør
ca 2 dl varmt vann

Ha mel og salt i en bolle, tilsett olje og bland med hendene til en litt smuldrete deig. Ha i vann og kna. Form til runde baller (10-12 stk) og ha over plast og la hvile minst i 1 time. Jeg lot mine hvile i mange timer.

Kjevle ut ballene og stek i tørr panne på middels varme, ca. 40 sekunder på hver side. Du vil se når de begynner å boble, snu og stek tilsvarende på andre siden. Ha klart et kjøkkenhåndkle og legg de stekte tortillasene der.

Hjemmelaget “brus”
Til å drikke serverte vi farris blandet med juice i glass med sugerør. Helt enkelt, og ikke noe sukkerkliss. Sjekk gjerne tips på bloggen her.

Godteposer
Godteriene serverte jeg i skåler og satte på bordet. Godteposene fylte jeg i stedet med små gaver, pluss en liten søt sjokoladefrosk til guttene og sjokolademarihøne til jentene. Både gavene og de gjennomsiktige godteposene kjøpte jeg også på Søstrene Grene. Alle fikk to morsomme linjaler og en blyant. Henrik og flere av vennene skal begynne på skolen, så det er stas da.

Flere som skal ha barnebursdag? Hva er ditt beste tips til en sunnere bursdag? Del i kommentarfeltet under, så snakkes vi der. Håper du ble inspirert til en sunnere bursdagsfeiring!

Klem fra Christine

Leave a Reply