Surdeigsbrød for alle


Gluten ga oss dårlig fordøyelse, vondt i magen og det trigget frem eksem. Krise! Hvordan skulle vi leve uten brødmat? Hva med matpakkene våres nå?

Surdeigsbrød ble løsningen. Her kommer en oppskrift på surdeigsbrød som alle kan like og alle kan lage.

Brødet kan spises av de som er sensitive mot gluten. Det syrlige miljøet fra surdeigen bryter ned gluten, fytinsyre og enzymsperrer. Surdeigskulturen og den lange hevetiden gir også deigen tid til å utvikle en fantastisk god aroma.

D80_066_0146

Så lenge du har en levende surdeigskultur, tør jeg påstå at dette brødet er enklere å lage enn vanlig brød. Du skal verken elte eller kna deigen! Bare bland alt det tørre, tilsett væsken og rør sammen med en tresleiv. Så lar du deigen stå på benken og bli levende. Deigen helles over i de smurte formene og stekes en times tid

.

Ekte surdeigsbrød inneholder ikke gjær, men en liten bit med gjær brødet mindre surt. Brødet kan fint lages grovere eller lysere
. Gry Hammer har lært meg mye om surdeig og oppskriften kommer opprinnelig fra henne.

Før du går igang med surdeigsbrød, er det litt å sette seg inn i.

Det er viktig for surdeig at man unngår metall. Bruk tre eller plast, så vil melkesyrebakteriene trives.

Du trenger en surdeigsstarter. Den tar noen dager å lage eller kanskje kjenner du noen som kan gi bort.

Du trenger økologisk mel. Dette melet er ikke bestrålt eller bleket. Dermed har det flere naturlige mikroorgnismer i behold som samarbeider med melkesyrebakteriene til å få luftige og saftige brød.

brød

Planlegg bakingen. I en travel hverdag kan det være lurt å blande alt det tørre sammen på kvelden, så har du alt klart. Om morningen heller du bare i vann, eddik, surdeig og gjær og rører sammen til du får en løs deig. Deigen skal stå i minst åtte timer. Da passer det perfekt å smøre formene når du kommer hjem om ettermiddagen. Hell deigen oppi de smurte formene og la den heve til den når kanten på formen. Sett inn i ovnen og stek 60 minutter.

Ingredienser (3 brød)
12 dl vann
10 g gjær
2 ss surdeigsstarter
200 g sammalt spelt grov
140 g økologiske havregryn
Et par never frø
450 g siktet spelt
450 g finmalt spelt
4 ts salt
2 ss eddik

Rør sammen alle ingrediensene og la deigen stå lunt i minimum 8 timer. Deigen skal være løs.

Bruk to sleiver og hell røren over i godt smurte former
. Hev til brødene når kanten av formen

• Fasting blood glucose generic cialis Testosterone replacement or supplement therapy may.

.
Sett brødene inn i forvarmet ovn på 250 grader. Ha en desiliter med vann på et brett nederst i ovnen. Da vil brøet få heve uten at det dannes skorpe med en gang. Skru straks ned temperaturen til 160 grader og stek i 60 minutter.

La brødet avkjøles på rist under et klede. Ikke skjær i brødet før det har blitt helt kaldt. Da unngår du rå rand. Når det er avkjølt oppbevarer du det i et klede i brødboksen. Brødet holder seg godt i en uke. Pass bare på at det får litt luft, hvis ikke kan det komme mugg
.

Har du bakt surdeigsbrød før? Del erfaringene dine her.

Leave a Reply