Eltefritt brød i Le Creuset

Klar for et suksessbrød? Eltefri deig i støpejernsgryte er min absolutte favorittmetode. Dette er et “no knead bread”. Med litt planlegging og minimalt med arbeid, er det mulig å lage luftige, saftige brød med sprø skorpe.

Brødet ser ut som om det er klippet opp på toppen og ser alltid lekkert ut. Derfor passer brødet ekstra bra når du har gjester, men hvem fortjener vel ikke dette i hverdagen også?

Her har jeg brukt en emaljert Le Creuset rund gryte 24 cm diameter/4,2 liter.

Deigen skal langtidsheves i 8 til 12 timer. Aromaen blir fantastisk. Og eddiken reduserer glutenet og gjør brødet lettere for magen å fordøye. Men, du sitter ikke og ser på at deigen hever! I helgen kan du sette deigen om kvelden og ha rykende ferskt brød om morgenen. I ukedagene setter du deigen om morgenen og steker det på kvelden.

Dette handler altså mer om rutiner og logistikk. Her er det ingen eltekunster eller forming som kreves. Du trenger bare røre sammen ingrediensene med en sleiv, la deigen heve i 8 timer, slå ned deigen igjen og la den heve enda en liten time før du heller deigen over i glovarm jerngryte og steker brødet totalt 45 minutter i ovnen. Med havregryn i bunnen av gryten, trenger du heller ikke vaske gryten etter bruk men bare tørke lett av.

Eltefritt speltbrød (1 brød)
350 gram siktet speltmel
350 gram finmalt speltmel
1-2 ts havsalt
6 dl vann
2 ss surdeig (kan utelates hvis du ikke har, men anbefales)
Hjørnet av en pakke fersk gjær (5-10 gram)
2 ss honning
2 ss eplesidereddik
1 stor neve med gresskarkjerner

  • Rør gjæren ut i vann fra springen.
  • Bland sammen ingrediensene med en sleiv.
  • La deigen heve i 8-12 timer.
  • Slå deigen sammen ved å røre den lett med en sleiv og la deigen heve enda 1 time.
  • Sett støpejernsgryten med lokk inn i kald ovn og skru ovnen på 250 grader.
  • Når ovnen er varm, tar du gryten ut av ovnen, drysser havregryn i bunnen av gryten og hell deigen i den glovarme gryten.
  • Sett gryten inn i ovnen med lokket på og stek brødet under lokk i 30 minutter.
  • Stek videre 15 minutter uten lokk. Ovner er litt forskjellig, så pass på at det ikke brenner seg. Du kan gjerne sette ovnsdøren litt på gløtt og/eller skru ned temperature til 160 grader.
  • La brødet hvile i ca. 20 minutter før du viper det ut av gryten.

Tips:

  • Lag melblandingen på forhånd, så er det raskt å sette deigen når tiden er inne. Det blir som en 1-2-3 pakke!
  • Brødet slipper lett ut av gryten hvis du har havregryn i bunn og lar brødet hvile i gryten etter steking. Gryten skal ikke smøres.
  • Varier med mel. Bytt gjerne ut 100 gram finmalt spelt med for eksempel:
    havregryn, quinoaflak, hirseflak, rugmel.
  • Varier med kjerner. Ha i en stor neve med solsikkekjerner eller gresskarkjerner.
  • For å beholde den sprø skorpen, bør du pakke inn brødet i et kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
  • Vær oppmerksom på at fenolknotter (sorte knotter) må erstattes med stålknott, slik at du også kan benytte lokket i stekovnen på inntil 250 grader.
LAST NED GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

Søte fristelser

Det nye godteriet

Den ultimate kosedrikken

Derfor er sunt kosthold vanskelig