Noe av det vanskeligste med å spise sunt, for meg, er å kutte ut det jeg elsker. Når vi har bursdagsfeiring hjemme hos oss, bare må jeg ha gulrotkaken alla R.O.O.M.
Jeg pleier å minne meg selv på at:
"Noen kaker er for spesielle anledninger."
Det andre er at jeg alltid kan gjøre favorittene sunnere, helt uten at det merkes.
Ja, jeg er som Ole Brum, jeg sier "Ja takk, begge deler."
Så hvordan lager jeg kakene sunnere?
Ett av triksene er å redusere sukkermengden med 25%.
Og - jeg bytter ut råvarene!
Når det er hvitt sukker i oppskriften, så bytter jeg til kokospalmesukker som er mer næringsrikt og påvirker blodsukkeret mindre.
Og når det er hvetemel, så bytter jeg til magevennlig spelt som kroppen forstår.
Nå kan jeg kose meg med kakene og føle meg bra også etterpå.
Jeg er sikker på at du kan gjøre det med mange av dine oppskrifter også.
Jeg forteller deg dette fordi det gjør at du ikke trenger forsake noe. Det er viktig at du har et kosthold du er villig til å leve med! Hvis du vil spise sunnere, kan du bytte ut råvarene uten å kutte ut favorittkakene.
Min kakefavoritt er den fantastiske oppskriften fra caféen i den eksklusive interiørbutikken R.O.O.M – men, med noen smarte justeringer:
Gulrotkake alla R.O.O.M.
Liten langpanne
5 egg
400 g kokospalmesukker
3,8 dl rapsolje
4 ts kanel
1 ts muskat
1 ss bakepulver
1 ss natron
1 ts eplesidereddik
520 g speltmel (siktet eller finmalt)
160 g 70% sjokolade (kan sløyfes)
640 g finrevet gulrot
2 1/2 revet eple
Smørkrem
200 g mykt smør (Rapskokos for melkefritt)
200 g melis (av rårørsukker eller kokospalmesukker)
4 ss yoghurt naturell (soyayoghurt for melkefritt)
Slik gjør du det:
Pisk sammen egg, sukker og olje tilmassen blir lys.
Sikt i mel og de øvrige tørre ingrediensene. Bland røren forsiktig sammen.
Rør i hakket sjokolade.
Riv gulrøttene og eplene med råkostjern og vend det inn i i deigen. Hell røren over i en liten bakepapirkledt langpanne.
Stek i ovnen i ca. 60 minutter på 180 C.
Sjekk med kakenål omkaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken iformen. Hvelv den ut og fjern bakepapiret før du setter kaken på et egnet fat.
Bruk mykt og temperert og smør til kremen. Kjør kokospalmesukker til melis ien blender. Visp sammen alle ingrediensene. Bre kremen over den avkjøltekaken.
Oppbevares i kjøleskapet.
Tips: Denne kaken kan serveres med et tynt lag glasur, pisket krem, ostekrem eller smørkrem. Pynt med bær.